Sari la conținut
Comandă telefonic 0744798008
ro-RO
RON
Cum alegem andrelele potrivite?

Cum alegem andrelele potrivite?

Drepte sau circulare, de plastic sau de bambus, groase sau subtiri, andrelele pot fi la fel de variate ca si firele de tricotat. Fiecare ne alegem instrumentele preferate de lucru dupa propriile preferinte, insa exista si cateva reguli de baza pe care le aplicam daca vrem sa realizam proiecte cu adevarat frumoase si calitative. 

Cum se deosebesc intre ele si ce fel de andrele sa alegem? Mai jos va oferim cateva recomandari pentru a va ajuta sa luati o decizie optima.

Forma andrelelor – drepte sau circulare

Inainte de a analiza materialul din care sunt fabricate andrelele, trebue sa decidem ce forma se potriveste mai bine proiectului nostru.

Andrelele drepte – sunt traditionale si cele mai cunoscute – au un varf ascutit la un capat si un opritor la celalalt capat. Pot avea lungimi diferite: de la cele mai scurte - de 20 cm, cele mai des intalnite - de 35 cm si pana la cele mai lungi - de 40 cm. Pe aceste andrele tricotam piese drepte, insa nu putem realiza proiecte tubulare (maneci, caciuli, s.a.); la capatul fiecarui rand intoarcem piesa si contiuam sa tricotam in sens opus. Tocmai de aceea, pe schemele de tricotat ne referim la randuri ca fiind ”de fata” sau ”de spate”, pentru ca tricotam piesa o data pe fata, o data pe spate, intorcand-o.

Andrele drepte pentru sosete sau andrele duble (cu doua varfuri ascutite) – o varietate a andrelelor drepte, aceste andrele duble (fara opritoare la capete) vin in set de 4 sau 5, pentru a lucra piese tubulare, cum sunt sosetele. De aceea ne mai referim la ele ca fiind andrele pentru sosete, desi putem lucra orice alta piesa pe cerc (maneci, caciuli, etc.). Ochiurile se monteaza segmentar pe 3 sau 4 andrele, si se tricoteaza pe cerc, conectand ultimul ochi de pe primul rand cu primul ochi de pe randul nou. Desi pare un pic mai anevoios, cu ceva experienta ne obisnuim pana la urma sa lucram si cu aceste andrele. O alternativa seturilor de 5 andrele pentru sosete sunt andrelele circulare cu cablu foarte scurt (cum sunt andrelele speciale din gama KnitPro Zing sau Addi CrasyTrio), precum și andrelele circulare normale - pentru cei care opteaza sa foloseasca metoda ”lantului magic” (cunoscuta si ca ”magic loop knitting”).

Andrele circulare - 2 andrele scurte conectate cu un cablu intre ele, care poate avea lungimi diferite, functie de latimea piesei tricotate. Avantajul principal al andrelelor circulare este ca nu ne obosesc mainile pentru ca greutatea piesei tricotate este distribuita pe cablu si nu pe andrelele propriu-zise, pe care le tinem in maini pentru tricotare.  Andrelele circulare pot fi folosite atat pentru a lucra piese drepte, de mari dimensiuni (pentru ca ne permite sa tinem ochiurile de pe un rand foarte lung pe toata lungimea cablului), intorcand piesa dupa fiecare rand si continuand tricotarea exact ca si cum am lucra cu andrele drepte. La fel de bine, putem folosi andrelele circulare pentru a lucra pe cerc, exact cum deducem si din denumirea lor. Asta ne permite sa cream piese fara cusaturi, lucrand de jur imprejur pulovere, maneci, cape si multe alte articole. Versatile, usoare si comode, andrelele circulare pot fi cu cablu fixat (simple) sau interschimbabile, cu cablu detasabil, unde la acelasi cablu putem conecta andrele de diferite grosimi. De mentionat ca si materialul din care este fabricat cablul are o importanta din punct de vedere al confortului si vitezei de tricotat – cablurile ”fara memorie”, fabricate de regula din otel, acoperite cu silicon sau alt invelis sintetic, sunt cele mai apreciate, deoarece raman mereu intinse si nu se incolacesc in timpul lucrului. In cazul cablurilor detasabile pentru andrele interschimbabile, trageti atentie la elementul de jonctiune intre cablu si andrea – fix sau rotativ, acesta e bine sa aiba un filet de calitate, care sa se monteze usor si sa asigure o lunecare buna a ochiurilor.

Materialul din care sunt fabricate andrelele 

Materialul din care sunt fabricate andrelele are menirea sa ne asigure confortul in timpul lucrului, in primul rand. Suprafata neteda a andrelelor este un factor important, insa greutatea lor este si mai critica. Fiecare tip de material are avantajele sale, printre care le enumeram pe cele ce urmeaza:

  • Andrele de metal (otel sau alama – printre cele mai populare) – foarte netede, aceste andrele sunt preferabile pentru firele texturate sau cele cu fibre lungi, pentru ca ochiurile luneca mai usor pe ele. Andrelele de metal au varfuri ascutite si sunt, de aceea, foarte comode cand tricotam modele dantelate si complexe din fire subtiri si super-fine.
  • Andrele de lemn (mesteacan, abanos) sau de bambus – comode atunci cand lucrati cu fire ”pufoase”, ca sa tineti mai usor ochiurile pe andrele, sau fire foarte netede, cum sunt cele din matase sau viscoza, care tind sa ”fuga” in timpul lucrului. Recomandate totodata pentru cei care sufera de dureri artritice, pentru ca nu obosesc mainile. Andrelele de bambus tind sa se curbeze usor in timpul tricotatului, ca urmare a fortei cu care le strangeti; aceasta curbura usoara le fac de altfel si mai comode in lucru.
  • Andrele din fibre de carbon – sunt cele mai usoare andrele si sunt deosebit de rezistente; acestea nu se indoaie chiar si la diametrele cele mai mici. Recomandate mai ales pentru firele foarte subtiri si fine, sau pentru cei care nu pot lucra cu andrele nichelate.
  • Andrele de plastic sau material sintetic compus – calde la atingere, usoare si disponibile mai ales cu diametre foarte mari, andrelele de plastic nu sunt foarte scumpe si pot fi folosite la fire groase si texturate. Plasticul se regaseste si in gamele de andrele destinate copiilor pentru ca sunt usor de manevrat si pot fi produse intro paleta variata de culori.

Aspectul si forma andrelelor

Fie ca optati pentru andrele circulare sal drepte, pentru andrele din metal sau alt material – observati si forma andrelelor: acestea pot fi rotunde sau cubice, netede, cu striatii, texturate sau cu varfuri usor bombate.

Andrelele rotunde sunt cel mai des intalnite – sunt varianta clasica, universala, ce poate fi folosita la orice tip de proiect si de catre oricine, indiferent de nivelul de experienta. Insa persoanele cu anumite necesitati – mai ales cei care sufera de dureri articulare - ar putea opta pentru andrele texturate (cum sunt andrelele din gama Addi Novel), acestea fiind foarte usoare si oferind o experienta mult mai ergonomica in timpul tricotatului, pe langa micro-masajul la nivelul degetelor. 

Incepatorii care inca nu reusesc sa impleteasca uniform sau cei care tind sa tricoteze foarte strans (au mainile mai incordate in timpul lucrului) – ar putea opta pentru andrele cubice (cum sunt cele din gama KnitPro Cubics). Acestea se aseaza mai comod in palme: incepatorii vor aprecia faptul ca pot manevra mai bine andrelele fara a le fi frica as le ”scape” din maini, iar persoanele cu dificultati la nivelul articulatiilor la fel vor observa ca pot fi mai relaxati in timpul lucrului. 

In concluzie, atunci cand alegeti un set nou de andrele, luati in consideratie tipul de fir cu care veti lucra (cu cat mai gros este acesta, cu atat mai groase trebuie sa fie si andrelele), continutul firului (pentru fire foarte netede, alegeti andrele cu o suprafata mai putin lunecoasa, cum sunt cele din bambus, carbon sau plastic; iar pentru fire pufoase si cu fibre lungi – andrele de metal, care permit sa lunece usor ochiurile pe ele). In final, recomandarea noastra este sa experimentati cu materiale diverse, pentru a va alege andrelele perfecte pentru maniera Dvs. de lucru. 

    Produse recomandate

    Descoperă produsele care te pot ajuta să pui în practică ideile din acest articol! Vezi colecția noastră recomandată și găsește tot ce ai nevoie pentru a începe.

    Exemplu de titlu de produs

    Exemplu de titlu de produs

    Exemplu de titlu de produs

    Exemplu de titlu de produs

    Solutionarea Alternativa a Litigiilor Solutionarea Online a Litigiilor
    Drawer Title
    Produse similare