Știați că articolele din lână (vom atribui acestei categorii merinosul, cașmirul, angora, spre exemplu) de fapt nu trebuie spălate foarte des și chiar nu după fiecare purtare. Dacă sunt folosite și ingrijite corect, puteți evita spălatul: de exemplu, purtați un tricou subțire sub pulover sau lăsați haina de lână afară să se aerisească timp de 15-30 minute după ce ați purtat-o, ca să scăpați de mirosurile de fum sau mâncare. Curățați punctual acolo unde este nevoie, fără a spăla intregul articol.
Un principiu important pentru articolele de lână este ”fără limpezire” după spălat! Fibrele de lână au mici solzișori care vor avea tendința să se prindă intre ei dacă agitați articolul in apă sau dacă folosiți temperatura nepotrivită pentru spălat. Ca rezultat, articolele de lână se ”impâslesc” sau ”intră la spălat” - se reduc mult in dimensiuni. Recomandăm folosirea produselor ”fără clătire”, astfel nu va fi nevoie să schimbați apa intre etapa de spălat și cea de limpezire, așa cum procedați cu alte tipuri de articole. Totodată, prin evitarea etapei de clătire, nu veți manipula prea mult fibrele de lână și astfel veți micșora riscul de a le ”impâsli”. Detergentul special imbogățit cu lanolină, cum este Eucalan, de fapt servește ca un balsam natural pentru lână, relaxând fibrele și făcând articolul să fie mult mai moale.
Iată câteva sfaturi pentru spălarea articolelor din lână, atunci când este chiar necesar:
Spălat manual: adăugați doza recomandată de detergent cu lanolină Eucalan in apă abia călduță (de temperatura camerei) și lăsați articolul de lână să stea 15-30 minute, fără a-l freca sau agita. Ulterior, masați-l delicat cu mâinile și stoarceți ușor apa (nu răsuciți articolul in mâini, ci doar strângeți-l delicat). Rulați articolul intrun prosop curat pentru a absorbi mai mult din apa rămasă, apoi așezați-l pe o suprafață plană (niciodată nu agățați pe sfoară un articol ud de lână!) - pe un prosop, pe o plasă de uscat. ”Blocați” articolul - adică redați-i forma și dimensiunile dorite, cât este umed - odată uscat, acesta iși va păstra dimensiunile dorite. Lăsați-l la uscat, dar ferit de raze solare directe.
Spălat in mașina automată: ca și regulă generală, articolele tricotate manual sunt mai bine dacă sunt spălate manual. Mașinile de spălat de generație nouă au insă programe foarte bune pentru articole delicate/de lână, fapt pentru care le puteți folosi cu incredere. Turnați 15-30 ml de Eucalan in sertarul pentru detergent (cantitatea va depinde de volumul de haine spălate) și porniți programul pentru delicate (fără centrifugare!). Uscați articolele conform recomandărilor de mai sus.
Dacă vreți să călcați articolul de lână, folosiți o bucată de țesătură subțire de bumbac, prin care să călcați articolul doar pe dos, la temperatură mică.
Pilling-ul sau formarea micilor biluțe de scame pe suprafața articolelor de lână este un fenomen normal, mai ales in zonele expuse uzurii (la manșete, sub brațe, la buzunare, sau pe umărul pe care purtați geanta, spre exemplu). Se va intâmpla inevitabil la articolele din fibre naturale de lână sau cașmir și nicidecum nu indică o calitate proastă a firelor. Folosiți o perie specială pentru tricotaje sau pentru cașmir, pentru a colecta atent aceste biluțe fără a rupe fibrele. Se poate folosi și un aparat mic electric pentru curățare. Nu folosiți lamele de ras sau aparate electrice pentru uz facial, acestea pot tăia fibra de la bază și astfel riscați să vă distrugeți puloverul iubit!
Nu mai puțin importantă este păstrarea corectă a hainelor din lână - la finele sezonului rece, spălați articolele cu Eucalan de Eucalipt sau Eucalan de Lavandă și impachetați-le in hârtie velină (după ce s-au uscat bine) sau folosiți containere/cutii care se inchid bine. Altfel, moliile vor fi atrase de mirosuri și vor distruge hainele tricotate, iar reziduurile de parfumuri, uleiuri cosmetice și deodorante vor decolora fibrele in timp. Dacă aveți cele mai mici suspiciuni că printre hainele de lână s-au strecurat totuși molii, puneți aceste haine intro pungă de plastic și lăsați-le pe 2 zile in congelator - astfel veți nimici insectele sau larvele acestora.
Cum putem testa rezistența culorilor inainte de spălare?
Dacă aveți un articol tricotat sau croșetat din mai multe culori, probabil vă puneți intrebarea dacă riscați să se decoloreze la spălat. Inainte de a-l inmuia in apă, luați o batistă albă de bumbac (sau orice bucată de material de bumbac 100%), udați-o cu apă caldă și presați-o preț de câteva secunde pe o porțiune de culoare intensă al articolului testat. Dacă observați cea mai mică pată de culoare pe materialul alb - atunci recomandarea noastră va fi să apelați la o curățătorie profesională pentru curățat uscat/chimic sau să folosiți șervețele de captare a culorilor, care se găsesc in raioanele de specialitate pentru produse de spălat.
In sfârșit, pentru articole de lână nu folosiți inălbitor pe bază de clor sau balsam de rufe.
Vă dorim spor la creații frumoase de care să vă bucurați mulți ani inainte!