Dacă te-ai blocat recent la finele unui proiect tricotat sau croșetat, pentru că nu arată foarte uniform și nici nu prea corespunde dimensiunilor dorite, s-ar putea ca soluția problemelor tale să fie chiar... blocarea! Ce este blocarea tricotajelor, cum se face și de ce ai nevoie pentru a obține articole cu aspect impecabil, de fiecare dată? Urmează sfaturile și recomandările noastre ca să devii un profesionist al tricotajelor ;)
Ce este blocarea tricotajelor?
O etapă esențială în finisarea proiectelor noastre tricotate sau croșetate, blocarea reprezintă procesul prin care articolele lucrate manual sunt aduse la forma și dimensiunile dorite, prin expunere la apă (direct prin înmuiere, prin stropire sau prin aplicarea aburilor). Majoritatea pieselor tricotate trebuie blocate înainte de a fi cusute împreună, precum în cazul bluzelor și cardiganelor. La fel de importantă este blocarea pieselor ample, precum șalurile. Blocarea ajută la evidențierea modelului și dimensionarea corectă a produsului final. Odată ce sunt blocate, articolele își vor păstra forma și dimensiunea.
Cum se face blocarea tricotajelor?
Apa și aburul joacă un rol important în procesul de blocare, în funcție de tipul materialelor și modelelor utilizate în crearea pieselor tricotate. În mare, ai de ales între 3 metode:- înmuierea articolului în apă călduță cu un pic de detergent pentru lână/pentru articole delicate - articolul trebuie cufundat încet în apă, nu trebuie agitat sau frecat, ci doar lăsat să se înmoaie bine timp de 20-30 minute.
- stropirea articolului cu apă rece, cu ajutorul unui pulverizator simplu - metoda fiind potrivită în special pentru fibrele sensibile la temperaturi înalte sau cele foarte fine.
- tratamentul cu abur fierbinte - pretabil firelor de lână, bumbac, in, care răspund bine la temperaturi înalte; aburul va avea de asemenea un efect benefic asupra firelor mai ”înțepăcioase”, făcându-le mai moi și mai plăcute.
Citește întotdeauna instrucțiunile de îngrijire marcate pe eticheta firelor cu care ai lucrat piesa, deoarece fibrele sintetice nu necesită blocare, spre deosebire de lână, de exemplu. În cazul în care nu mai ai eticheta de la fire sau ai dubii cum va reacționa articolul tău la blocarea umedă sau prin aburi, îți recomandăm să testezi una dintre metode pe eșantionul de lucru pe care l-ai făcut la începutul proiectului (nu ai un eșantion? atunci e bine să faci unul doar pentru a verifica reacția firelor la blocare, merită un efort în plus decât să-ți ruinezi din greșeală un articol la care ai muncit din greu!).
În sfârșit, dacă ai lucrat cu un fir amestec din mai multe tipuri de fibre, alege metoda potrivită de blocare ghidându-te după tipul cel mai ”pretențios” de fibre din conținut (de exemplu: dacă ai un fir amestec de 30% lână, 40% mohair, 20% mătase și 10% poliamidă - mergi pe metoda recomandată pentru mătase, aceasta fiind fibra cea mai pretențioasă din amestec).
Ce dispozitive sau accesorii sunt folosite pentru blocare?
Blocarea umedă se poate face prin înmuierea articolului tricotat în apă călduță cu puțin detergent pentru lână sau prin pulverizare cu apă. Atenție însă! Tricotajele nu se storc niciodată prin centrifugare sau prin răsucire manuală, ci se strâng ușor cu mâinile, apoi se rulează cu grijă într-un prosop, care va absorbi surplusul de apă. Ulterior, articolul trebuie fixat pe plăci de blocare cu ajutorul unor ace speciale, de tip T. Alternativa plăcilor poate fi o suprafață plană rezistentă la apă sau o plasă de uscat rufe, pe care vei așterne un prosop.
Blocarea prin pulverizare este folosită, de obicei, pentru firele delicate și deosebite, precum angora, mohairul natural, sau mătasea naturală, și se face direct pe articolul întins pe plăci.
Blocarea cu aburi se poate face cu ajutorul fierului de călcat sau al stației de călcat cu aburi. Nu folosi niciodată fierul de călcat direct pe produsul tricotat! Fie îl miști deasupra produsului, până când acesta se umezește de la aburii generați de fier, fie așezi un material textil subțire, de bumbac, între fier și piesa tricotată, pentru a o proteja de temperatura ridicată.
Ai mai jos câteva accesorii utile pentru blocarea tricotajelor:
- Plăci netede și late
- Ace tip T inoxidabile pentru fixarea tricotajelor pe plăci sau module cu ace tip T
- Sârme de blocat tricotaje – utile mai ales pentru articole ample, unde trebuie aliniate marginile
- Centimetru de croitorie pentru măsurare
- Pulverizator simplu pentru apă
- Fier de călcat sau stație de aburi
- Prosoape
- Detergent cu lanolină
- Pentru blocarea ciorapilor tricotați, îți recomandăm formele speciale, care vor reda dimensiunile și forma perfectă ciorapilor.
Urmează acest mic ghid de blocare, în funcție de tipul de fibre: