Vei avea nevoie de kit-ul de vopsit manuak de la Rosarios4, care conține următoarele:
- 200 g de lână 100%, nevopsită, superlavabilă, TEC (2 sculuri a câte 100 grame/250 metri)
- 3 eprubete de 4-5 grame cu pulbere colorată
- mănuși de unică folosință
- mască facială
In afară de acestea, vei mai avea nevoie de următoarele:
- containere de plastic sau sticlă cu capac (pentru a amesteca soluția de vopsit),
- containere in care vei vopsi efectiv lâna (trebuie să fie dintr-un material care se poate spăla/igieniza ușor, pentru a putea fi utilizate ulterior la vopsit cu alte culori),
- un vas in care să poți pune la fiert apa, pentru a fixa pigmentul de vopsea pe lână (poți folosi o cratiță mai veche, pe care nu o mai folosești la gătit),
- o paletă de lemn sau plastic, pentru a amesteca soluția de vopsit și pentru a agita lâna in apă, la fierbere;
- oțet de masă sau oțet acetic.
Instrucțiunile de vopsit se referă la firele de lână din kit-ul achiziționat, insă pot fi utile și pentru alte tipuri de fibre. Important este ca acestea sa aibă minim 50% conținut de lână. Fibrele de lână sunt cele care absorb pigmentul de vopsea, de aceea, dacă vei incerca să vopsești fire cu un procent mic de lână, vei obține o nuanță mult mai deschisă/diluată.
De reținut: inainte de a vopsi lâna, asigură-te ca sculul este legat lejer in câteva locuri. Dacă il legi prea strâns, vei obține un efect de ”Batik” - o vopsire variegată, rezultată din faptul ca pigmentul de vopsea nu se va absorbi in locurile unde a fost legată ața. Totuși, este important ca in timpul proceselor de vopsire, de fixare a culorii și de finisare să manipulezi atent sculul de lână, ca să nu se incălcească.
Vei avea de parcurs 4 etape:
1. Prepararea amestecului de vopsea
2. Aplicarea pigmentului
3. Fixarea culorii
4. Spălarea și finisarea
Astfel, urmează indicațiile pentru fiecare etapă in parte.
1. Prepararea amestecului de vopsea
Kit-ul conține 3 culori de pulbere, a câte 4-5 g fiecare. Le poți folosi pe toate sau o parte din ele, sau doar una. Cantitatea de pulbere necesară este direct proporțională cu intensitatea culorii pe care dorești să o obții. Astfel, pentru culori foarte intense, adaugă 1-2 grame de pulbere per 100 grame de lână. Dacă preferi nuanțe mai pastelate, micșorează doza de pigment de vopsea.
- intr-un vas de plastic sau sticlă, diluează pulberea in 500 ml de apă fierbinte (80 grade)
- in alt vas, amestecă 15-20 linguri mari de oțet cu un pic de apă rece. Adaugă amestecul in soluția cu vopsea și amestecă bine.
De reținut: cantitatea de apă nu este relevantă pentru intensitatea culorii, ci doar cantitatea de pulbere uscată.
2. Aplicarea pigmentului
- inmoaie sculul de lână (sau doar un segement din acesta) in soluție sau toarnă soluție peste părțile pe care le vrei vopsite.
Dacă iți rămâne soluție nefolosită cu vopsea, nu o arunca! O poți păstra pentru utilizare ulterioară; asigură-te că ai inchis bine vasul cu capac și depozitează-l intr-un loc uscat, ferit de temperaturi inalte și lumină directă.
3. Fixarea culorii
Ai 3 opțiuni pentru fixarea culorii:
- fixare prin fierbere, pe plită: pune lâna impregnată cu soluție de vopsea intr-un vas cu apă adusă la punct de fierbere, agită ușor lâna in apă, dar ai grijă să nu incâlcești firul. Fierbe lâna timp de 30 minute, apoi scoate-o din apa fierbinte și las-o intinsă să se răcească.
- fixare in cuptorul cu microunde: infășoară sculul de lână in folie alimentară de plastic, apoi pune-l in cuptor, intr-un vas pretabil pentru microunde, acoperit cu capac. Timpul de fixare este de 6-8 minute; la jumătatea ciclului, pune pe pauză programul de luru și deschide vasul pentru a permite aerului să iasă.
- fixare in cuptor: pune lâna pe tavă in cuptorul pre-incălzit la 90-100 grade Celsius, timp de 1 oră. In timpul procesului, ai grijă ca lâna să fie tot timpul umezită - de exemplu, folosește o pungă de copt, care să prevină evaporarea apei din fibre.
Dacă vrei să vopsești același scul cu mai multe culori, repetă etapa de aplicare și fixare.
4. Spălare și finisare
Indiferent de metoda de fixare folosită, lasă lâna să se răcească, apoi spală firul cu detergent special pentru lână, pentru a scoate reziduurile de pigment. După spălat, lasă firul să se usuce, intr-un spațiu bine aerisit, ferit de raze solare directe. In niciun caz nu puneți lâna la uscat in mașina automată sau deasupra unui incălzitor.
Kit-ul conține fire de lână superlavabilă de tip TEC (Total Easy Care), fapt care inseamnă ca acestea pot fi spălate și in mașina automată, la program dedicat pentru lână. In general, recomandăm spălarea manuală a firelor de lână; nu folosi balsam de rufe, deoarece acesta poate cauza feltarea (impâslirea) lânei.